Frits Ahlefeldt-Laurvig (1870-1947) har i historien fået øgenavnet ”teatergreven”. Han var lensgreve på Tranekær og forfatter. Hele sit liv havde han en passioneret interesse for den danske og europæiske kultur- og teaterverden, og han havde ressourcerne til at forfølge disse interesser i hele Europa. Som en velhavende mand havde han en betydelig indflydelse inden for dansk teater.
Frits Ahlefeldt-Laurvig levede i en interessant periode af dansk kultur- og teaterhistorie med store forandringer. Han gennemlevede både Estrup-tiden, 1. og 2. Verdenskrig. Det betyder på den ene side, at han oplevede skuespillerne fra guldalderens Danmark på deres ældre dage i 1890’erne og de unge stjerner på teatret i 1930’erne og 1940’erne. På den anden side betyder det også, at han både oplevede flere møder med den franske kejserinde Eugénie (1826-1920) og tyskernes besættelse af Danmark i 1940-1945. Dermed var der en stor spændvidde i de begivenheder, han var øjenvidne til.
Fra 1888 og til sin død førte Frits Ahlefeldt-Laurvig konsekvent en detaljeret dagbog. Hans dagbøger er fyldt med vidnesbyrd om Danmarks og Europas kultur- og teaterhistorie. Det er et enestående arkiv bestående af 38 dagbøger, som ikke tidligere har været benyttet.
Hofteateret i København har på platformen www.teatergreven.dk offentliggjort et uddrag af dagbøgerne.